Blogg

Blogg
Eftervårdskräm för tatueringsborttagning

Behandling

Eftervårdskräm

För att hjälpa huden att återställa sig snabbare tillhandahåller vi en eftervårdskräm som finns till försäljning. Krämen hjälper till att läka huden och hålla den återfuktad efter en laserbehandling. Vi rekommenderar att du använder den tre gånger om dagen i fem dagar efter din behandling för att hjälpa huden att återhämta sig fortare. Du applicerar krämen genom att försiktigt massera in den på det behandlade området med rena händer. Undvik att använda för mycket kräm och se till att täcka hela området jämnt. Denna rutin är utformad för att optimera hudens läkningsprocess och för att säkerställa bästa möjliga resultat efter din behandling. Genom att regelbundet använda eftervårdskrämen kommer du att ge din hud den nödvändiga fukt och näring den behöver för att återställa sig fortare. Den innehåller bland annat: EGF, en cellaktivator som hjälper cellerna att förnya sig själva och göra huden mer elastisk och återfuktad. Natriumhyaluronat och polyglutaminsyra som bildar ett skyddande membran på huden, ger fukt och näring, och skyddar mot yttre skadliga faktorer. Snigelslemsextrakt, som är känt för att effektivt behandla skador, återfukta och skydda huden. Pueraria extrakt som hjälper till att bibehålla hudens elasticitet. Aloevera, som främjar läkning av huden. Lökextrakt, som lugnar huden och tillför fukt. Acetyl hexapeptid-8, som binder fukt och hjälper till att läka huden.

Linda Hölling

Linda Hölling

3 min läsning

Behandling

Hur påverkar tatueringens placering borttagningen?

Kan tatueringens placering verkligen påverka hur lång tid det tar att ta bort den? Svaret är ja, till viss del kommer placeringen att påverka hur många behandlingar du kommer att behöva göra. Men bara för att tatueringen är placerad på ett område som ligger lite längre bort ifrån hjärtat så betyder det inte att din tatuering inte kommer att försvinna. Det kan bara behövas ett par behandlingar extra tills den verkligen är 100% borta. Händer och fingrar Om din tatuering är placerad på fingrarna eller fötterna brukar det vanligtvis ta lite längre tid att helt bleka bort den. Det här beror på att avståndet till hjärtat är längst på de områdena, och blodcirkulationen är således lägre där på grund av det ökade avståndet. Om du ofta upplever att dina fingrar eller fötter är kalla kan det vara ett tecken på att din blodcirkulationen är extra låg i de områdena. Svanken I svanken har kroppens lymfsystem lite svårare att transportera bort bläcket jämfört med övriga ställen på kroppen. Det här gör att tatueringar i svanken oftast tar längre tid att bleka bort. Ifall du har en tatuering i svanken brukar vi ofta rekommendera lite längre väntetid mellan behandlingarna för att maximera resultatet av varje behandling. Eftersom svanktatueringar som regel tar längre tid att bleka bort kan det vara klokt att be vår laserterapeut om att visa bilder mellan behandlingarna. Det är lätt att blir lite hemmablind för resultatet när det går lång tid mellan behandlingarna och därav inte märker skillnaden så tydligt. Huvudet och nära hjärtat Om din tatuering är placerad på huvudet, på halsen eller nära hjärtat så kommer kroppen att ha mycket lättare att ta hand om och transportera bort bläcket. Anledningen till det är att de områdena har den bästa blodcirkulationen på kroppen. Tatueringar som är placerade på halsen eller huvudet är dessutom oftast lite ytligare i huden, eftersom huden där är tunnare jämfört med exempelvis fingrarna. Vad man kan göra för att det inte ska behövas fler behandlingar För de med en tatuering som är placerad långt ifrån hjärtat så behöver man inte känna sig oroliga för att det kommer behövas väldigt många extra behandlingar. Om man bara har tålamod dvs. Det är nämligen möjligt att kompensera en "dålig" placering genom att vänta lite längre tid mellan behandlingarna. Kroppen får då mer tid på sig att ta hand om bläcket och transportera bort det. Det kan i slutändan göra så att du inte behöver utför lika många behandlingar, även om du har en tatuering som är placerad långt ifrån hjärtat. Fråga gärna en av våra laserterapeuter om vad som kan vara en rimlig tid att vänta mellan behandlingarna för att kompensera placeringen om du känner dig orolig för att det kommer ta många behandlingar.

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

3 min läsning

Behandling

Hur påverkas immunsystemet av behandlingen ?

Laserbehandlingen har en väldigt liten negativ påverkan på immunsystemet. Det som sker är att vi skjuter sönder bläcket till mindre partiklar, som sedan kroppens lymfsystem forslar bort. Då jobbar immunsystemet tillfälligt hårdare tillsammans med lymfan och kroppens makrofager (städceller) som äter upp och transporterar bort bläcket. Har man en pågående inflammation i kroppen ska man däremot avstå från att behandla just under sjukdomsperioden, samt om man generellt har ett nedsatt immunförsvar (på grund av till exempel en kronisk inflammation i kroppen). Vad händer under och efter behandlingen? Det som kan hända under själva behandlingen och direkt efter en laserbehandling är att det kan bli en lokal inflammation i det behandlade området, Det är kroppens immunsystem som varnar kroppen att något inte stämmer i det behandlade området, så kroppen vill försvara sig med att skicka vita blodkroppar till området och reparera eventuella skadade celler eller främmande partiklar som utsöndras i kroppen och huden. Detta utgör en naturlig del av kroppens normala försvar och läkningsprocess och bör inte påverka hela kroppens immunsystem i allmänhet. Vilka är dom vanliga reaktionerna efter behandling? Alla är vi olika individer och alla svarar vi olika på hur kroppen reagerar och försvarar sig, men det vanligaste reaktionerna efter behandling kan bli rodnad, svullnad, klåda och ömhet i det behandlade området. Det är bara tillfälliga reaktioner och lägger sig normalt sett inom upp till 10 dagar. Skulle tatueringen klia väldigt mycket går det bra att köpa antihistamin receptfritt på apoteket. Vad bör jag undvika efter behandling? Du ska undvika att påfresta kroppen med träning på 2-3 dagar efter behandling samt bastu och varma bad. Tänk även på att undvika publika bad 5 dagar efter för att minimera risken för infektion. Även solning är viktigt att hålla sig ifrån 4 veckor innan och 4 veckor efter behandling för att inte behandla på en solbrun eller bränd hud, vilket bidrar till för hög belastning på huden och kan då orsaka pigmentförändringar och ökad risk för blåsor. Är du osäker på hur du kommer reagera på behandlingen eller har andra frågor eller funderingar kring borttagning med laser är du välkommen att boka in en konsultation!

Mia Ånestrand

Mia Ånestrand

4 min läsning

Borttagning

Tar vi bort permanent eyeliner?

Det korta svaret på denna fråga är ’’Nej, vi tar tyvärr inte bort permanent eyeline.’’ Efter att vi noggrant övervägde att erbjuda den typen av behandling kom vi fram till slutsatsen att riskerna är alltför höga för att genomföra borttagningen. Här nedan beskrivs olika tillvägagångssätt och risker. Borttagning med laser En vanlig metod för att ta bort permanent eyeliner är användning av laser. Laserljuset bryter ned färgpigmenten i tatueringen till små partiklar som kroppens lymfsystem sedan tar hand om och forslar bort. Behandlingen behöver upprepas flera gånger för önskat slutresultat. För att utföra borttagningen är det rekommenderat att ha en läkare på plats då borttagningen kräver bedövning av ögat och en skyddande stållins appliceras på ögat. Avlägsnas denna lins på fel sätt eller inte appliceras rätt finns det risk för att hornhinnan (som omsluter ögat) följer med vid avlägsning av stållinsen.Vi rekommenderar att man väljer en erfaren och professionell klinik med en läkare som är specialiserad på just borttagning av permanent eyeliner. Kirurgisk borttagning I vissa fall kan kirurgisk borttagning övervägas. Det innebär att man avlägsnar huden kirurgiskt på ögat vid det tatuerade området, men denna metod används mera sällan då den är mer riskfylld och det finns en större risk för ärrvävnad. Kemisk borttagning Vissa kan erbjuda kemisk borttagning av permanent eyeliner. Det innebär att man varsamt tatuerar in borttagningsvätska på det tatuerade området. Vätskan tatueras in på samma djup som det pigment man vill avlägsna, för att bryta ned färgpigmenten i eyelinern. Den kemiska vätskan ska skonsamt bleka permanent makeup och kan även användas till läpppigmentering vilket inte går att lasra bort. Som med andra borttagnings metoder behöver även denna metod flera sessioner för önskat resultat. Resultatet efter första behandlingen ser man först 5 veckor efter att vätskan tatuerats in i området.

Mia Ånestrand

Mia Ånestrand

3 min läsning
Förberedelser inför laserbehandling

Borttagning

Förberedelser inför din behandling

Vi alla vet att en laserbehandling inte är den mest behagliga upplevelsen. Tack vare våra många år i branschen har vi dock gott om erfarenhet för att förbereda dig på bästa sätt inför din kommande behandling. Nedan listar vi våra bästa råd: Ät något innan! Det räcker med ett litet mellanmål innan om det var ett tag sen du åt en större måltid. Gör du behandlingen på tom mage kan man lätt känna sig lite yr. Glömmer du detta har vi ofta lite snacks och dryck på plats. Drick massa vatten Huden håller sig frisk om du ser till att tillgodose kroppens vätskebehov. Det hjälper också till att forsla ut bläckpartiklarna ur kroppen. Ta gärna ett glas vatten innan behandlingen – det finns tillgängligt i receptionen. Se till att få 8 timmars sömn Sömn är så viktigt för vårt välbefinnande. Det hjälper kroppen att reparera, förnya och återhämta sig. Så se till att vila upp dig ordentligt både innan och efter din behandling. Sjukdom vs laser Se till att vara fullt frisk inför din behandling så att ditt immunsystem kan lägga sitt fulla fokus på att forsla ut bläckpartiklar. Är du sjuk eller känner dig hängig är det bäst att du avvaktar med behandlingen tills du känner dig bättre. Det gäller både vid tex förkylning eller om du är skadad. Undvik direkt solljus Detta gäller både innan och efter behandlingen. Om du är för solbränd/brun kan vi tyvärr inte utföra behandlingen. Detta gäller även om du har brun utan sol. Du bör även undvika direkt solljus på tatueringen under minst 2 veckor efter behandling. Planera därför ditt besök noga! Kvinnor, se hit! Timing är allt... Ja, vi pratar om “den tiden på månaden”. Under denna tid kan du vara extra känslig och behandlingen kan därför kännas mer intensiv. Ett tips är att boka dina behandlingar så det passar din cykel. Ha på dig löst sittande kläder Det är väldigt obehagligt att sätta på sig tighta kläder som skaver och irriterar tatueringen efter behandlingen. Om du råkar ha på dig åtsittande kläder kan vi skydda tatueringen med en kompress så länge. Känner du obehag och skav - säg till så löser vi det på plats! Bedövningskräm Det är helt frivilligt att använda bedövningskräm, men vi rekommenderar det när det kommer till större tatueringar och extra känsliga områden som händer, revben, anklar... Bedövningskräm köper du på närmsta apotek och ska appliceras 2 timmar innan behandlingen för bäst effekt. Det är viktigt att du täcker området med plastfolie och tejpar längst kanterna för att få det lufttätt. Vi tvättar av krämen på plats. Emla eller Tapin heter bedövningen du kan köpa på apoteket. Se till att raka området innan (om nödvändigt) så tränger krämen lättare ner i huden. Förändringar i din hälsa Glöm inte att berätta för oss om du äter några nya mediciner eller har nya medicinska tillstånd som vi behöver ta hänsyn till. Tänk på att rådfråga din läkare om du är osäker kring någon medicin eller medicinskt tillstånd.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

3 min läsning
Skyddsglasögon vid laserbehandling

Borttagning

Vad du bör tänka på när du väljer klinik

När du har bestämt dig för att ta bort en tatuering kan valet av klinik vara helt avgörande för vilket resultat du får av din borttagning. Det är bra att man läser på samt gör en noggrann efterforskning innan man bestämmer sig. Men vad är det man ska kolla efter? Läs vår checklista här nedan. Klinikens erfarenhet och rykte Det är viktigt att man väljer en klinik med lång erfarenhet av att ta bort tatueringar. Att läsa recensioner är ett bra sätt att se om kliniken har nöjda kunder. Du hittar de flesta recensioner på Google, men även på sociala medier som Facebook. Välj en väletablerad klinik för att säkerställa bra kvalité på dina behandlingar. Utbildad och certifierad personal Det är viktigt att personalen har rätt utbildning för att genomföra behandlingen på ett säkert sätt. Du kan vara trygg med att personalen på Rethink är utbildade hudterapeuter/undersköterskor samt laserterapeuter. Våra certifieringar hittar du på klinikerna. Teknik och utrustning Detta är en väldigt viktig punkt då dåliga tekniker och maskiner kan leda till stora skador på huden. Idag är borttagning med laser den mest pålitliga och effektiva metoden för att ta bort en tatuering. Nyare maskiner från välkända leverantörer är tillverkade för att vara effektiva samtidigt som de ska vara skonsamma mot huden. Välj en klinik som arbetar med Q-switched N:d Yag laser då det är den mest effektiva lasern för att bryta ner bläck. Att kliniken även har en kylmaskin som används innan, under och efter behandlingen minimerar risken för blåsor och är bra att ha koll på. Säkerhet och renlighet Se till att kliniken använder säkerhetsglasögon vid behandling och att alla som är i rummet får ha på sig dessa. Rena och välskötta lokaler säkerställer god hygien. Konsultation Boka gärna in en konsultation hos kliniken så att du får träffa personen som eventuellt kommer att behandla dig. På konsultationen går man igenom förväntat resultat, pris och uppskattning av antal behandlingar. Här får man även en känsla av om personalen är kunnig, ärlig och trevlig. Pris Priserna kan variera mellan kliniker och baseras oftast på storlek. Vissa kliniker, likt oss, kanske erbjuder paketpris vid köp av flera behandlingar på en gång och mängdrabatt vid behandling av flera tatueringar. Kom ihåg att varken billigast eller dyrast är bäst. Men en dyrare behandling kan innebära högre kvalité på personal och utrustning. Här får man göra en helhetsbedömning av kliniken och komma fram till vad som känns rimligt för plånboken och vad man förväntar sig för resultat. Eftervård Vad erbjuder kliniken för hemvård och vad har de för rekommendationer efter behandlingen? Det är minst lika viktigt för resultatet att veta hur man tar hand om huden och tatueringen efter som att få en bra och säker behandling på klinik. Hos oss får du alltid med dig skötselråd och en kylpåse att använda efter behandlingen då det minimerar risken för blåsor.Ofta har man funderat över att ta bort en tatuering väldigt länge innan man tar tag i saken. Så se till att du lägger den tiden på att läsa på om processen och jämföra olika kliniker. Du ska känna dig trygg och bekväm med val av klinik. Vi svarar på alla dina frågor som rör tatueringsborttagning, så tveka inte på att höra av dig!

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

3 min läsning
Laserborttagning av ögonbryn

Ögonbryn

Borttagning av kosmetisk tatuering

De senaste åren har kosmetiska tatueringar blivit väldigt populära för att få mer definierade ögon och läppar utan att behöva använda makeup. Om man inte längre är nöjd med sin kosmetiska tatuering är laser ett effektivt sätt att bli kvitt den. Det är dock enbart ögonbryn vi kan ta bort med laser, önskar man ta bort lipliner eller eyeliner får man vända sig till en klinik som erbjuder den typen av behandling. Den vanligaste tekniken för ögonbryn kallas microblading och är en semi-permanent metod där man tatuerar in tunna linjer som ska likna strån, för att fylla ut där hår saknas. Vanligtvis ska denna typ av tatuering blekas bort naturligt efter 1 – 3 år, men det är sällan de försvinner helt. Oftast beror det på att man har arbetat ner pigmentet för djupt i huden. I vissa fall har man använt en mer permanent metod och då tatuerat in bryn med traditionella tatueringsmaskiner. Denna typ av tatuering sitter oftast djupare i huden och kan därmed kräva fler behandlingar. Nedan beskriver vi hur processen går till Konsultation: Går du i tankarna om att ta bort en kosmetisk tatuering är en konsultation hos oss första steget. Den bokas med fördel på plats så att vi även kan göra ett test på en liten del av tatueringen för att se hur pigmentet och huden reagerar. I de allra flesta fall sker en färgskiftning av tatueringen när man behandlar med laser, då man ofta har blandat in kalla eller varma pigment i en kosmetisk tatuering. Detta kan visa sig som en gul, röd eller orange nyans där det innan var grått/svart. Vissa tatueringar tappar även sitt mörka pigment och blir röda med tiden, vilket kan vara en anledning till att man vill ta bort den. Även sådana pigment kan vi ta bort med vår laser. Under konsultationen går vi igenom förväntat resultat och du får även en uppskattning på antal behandlingar. Oftast behövs det mellan 2 - 6 behandlingar. Det är viktigt att komma ihåg att processen ser olika ut för alla och vi utgår från din specifika tatuering, hudtyp samt andra faktorer. Du får även råd inför behandlingen där det viktigaste är att undvika sol, solarium och brun utan sol några veckor innan behandling, samt informerar om bedövningskräm. När du gör en behandling hos oss behöver du inte raka bort brynen inför behandling. Ditt hår kommer inte att påverkas permanent, men i vissa fall kan det dock tappa pigment temporärt. Man får färga brynen några dagar efter behandling om detta skulle inträffa. Behandling: Vi börjar med att tvätta av området från eventuellt smink och bedövningskräm. Sedan tar vi bilder att ha och jämföra med under processens gång. Behandlingen kan kännas lite, men det går väldigt fort. Det tar ungefär 2 - 4 minuter att behandla båda brynen. Under behandlingens gång och även efteråt kyler vi ned huden med kall luft, vilket brukar vara väldigt behagligt. Efter behandlingen får du med dig en kylpåse att kyla med under dagen samt skötselråd. Det man ska tänka på efteråt är att inte sola, sminka brynen på 1 – 2 dagar, avvakta med träning i två dagar samt bad och bastu i en vecka. Det är normalt att man är lite röd samt känner sig svullen och öm. Oftast brukar det ha lagt sig redan inom några timmar eller dagen efter. Varje behandling görs med 8 veckors intervall. Detta för att kroppen ska ha tid att arbeta bort bläcket samt att huden ska få tid att återhämta sig. Vi bokar in din nästa tid efter varje behandling. Resultat: Precis som med allt annat skiljer sig slutresultatet från person till person. Det är en rad olika faktorer som påverkar hur just ditt resultat kommer att bli som tex ålder på tatueringen, teknik som använts, om du har gjort mer än en kosmetisk tatuering, färg, djup, hudtyp. Det är viktigt att man har realistiska förväntningar och tålamod när man påbörjat en process att ta bort en tatuering

Jennifer Hägglundjennifer

Jennifer Hägglund

4 min läsning
Frosting på tatuering

Behandling

R20-metoden för att ta bort tatueringar

R20-metoden innebär att man behandlar en tatuering 2–4 gånger på samma dag, med en paus på 20 minuter mellan varje session. Man använder samma typ av laser som vid vanlig tatueringsborttagning, men skillnaden ligger i att man väntar 20 minuter mellan varje behandlingssession istället för 12 veckor. Detta medför en betydligt högre påfrestning för huden och ökar risken för pigmentförändringar eller ärrbildning avsevärt. Det finns även en större risk för att det bildas blåsor efter behandlingen. Dessutom är metoden inte effektiv för att ta bort färgade tatueringar, eftersom huden då tar skada i för hög grad. Viktigast av allt är att det inte finns några garantier för att tatuering kommer försvinna fyra gånger snabbare genom att den lasras fyra gånger på samma dag. Därför har vi valt att inte använda R20-protokollet och istället uppnår vi betydligt bättre resultat genom att behandla tatueringen var 12:e vecka. Av följande andledningar utför vi inte R20-metoden på någon av våra kliniker: • Ökad risk för biverkningar • Risk för ärrbildning • Osäkerhet kring resultatet • Långsammare läkningsprocess • Ökad risk för pigmentförändringar • Högre risk för smärta och obehag

Linda Hölling

Linda Hölling

min läsning

Borttagning

Vitt bläck och laserbehandling

Tatueringar med vitt bläck eller gul, ljusblå, ljusgrön, hudfärg och även rostbrun saknar oftast de traditionella färgpigmenten som absorberar ljuset från en laser. De innehåller ofta titandioxid eller järnoxid som är reflekterande. Detta gör att laserstrålarna studsar och inte absorberas av bläcket på samma sätt som mörkare bläck. Bläck med mörkare färger som svart, mörkblått eller brunt har pigment som absorberar ljuset från lasern bättre och bryts därför ner snabbare så att de vita blodkropparna kan ta med sig det genom lymfsystemet och sedan ut genom avföringen efter ett toabesök. Ibland kan man inte behandla vitt bläck med laser utan att pigmenten blir grå och om det händer så är det ofta permanent. När vi laserbehandlar en tatuering med vitt bläck använder vi en lägre styrka för att minska risken att det vita bläcket blir grått. Detta gör också att man kan behöva fler behandlingar för att få bort en tatuering. För vissa kan det vara bättre att göra en cover-up tatuering och bara använda laser för de mörkare delarna av tatueringen så de blir ljusare och därefter prata med en tatuerare om vilka motiv som skulle kunna täcka det vita i tatueringen. Detta är varför det är så viktigt att komma in för en konsultation så att vi kan prata om tatueringen och hur vi ska gå tillväga för att behandla just din tatuering. Även om vi helt kan ta bort de flesta färgerna med laserbehandlingar så kan det fortfarande vara svårt att få ett 100% resultat med vita och väldigt färggranna tatueringar.

Adrian Grané

Adrian Grané

3 min läsning
Hur ser tatueringen ut mellan behandlingarna?

Borttagning

Hur ser tatueringen ut mellan behandlingarna?

Hur snabbt en tatuering bleknar är väldigt individuellt och resultatet efter varje behandling är inte linjärt. Med det menar vi att om man exempelvis behöver 10 behandlingar, så kan man inte förvänta sig att tatueringen bleknar med 10% varje gång. Hur snabbt man ser resultat varierar beroende på mängden bläck, färgen och ålder på tatueringen. För två personer med identiska tatueringar kan det vara variera hur mycket av tatueringen som blekts efter exempelvis 5 behandlingar. Vissa personer ser tydligt resultat redan efter den första behandlingen, medan andra märker att tatueringen bleknat först efter den tredje behandlingen. Det kan dessutom variera när man upplever den största skillnaden. Till exempel kan en person uppfatta att tatueringen har bleknat med 30% efter fyra behandlingar, medan efter den femte behandlingen så ser tatueringen ut att ha bleknat med 60%. Här nedan kan du se två exempel på hur en tatuering kan se ut efter tre behandlingar. Bilder vid konsultationen Eftersom det krävs en väntetid på 12 veckor mellan varje behandling är det möjligt att man blir "blind" för förändringarna. När man ser tatueringen varje dag och vänjer sig vid hur den ser ut, kan man inte alltid uppfatta hur mycket den faktiskt har bleknat. Därför tar vi bilder under konsultationen för att du enkelt ska kunna jämföra och uppskatta skillnaden sedan du påbörjade borttagningen.

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

3 min läsning
Konsultation för tatueringsborttagning

Konsultation

Kan jag göra en behandling i samband med konsultationen?

Vi rekommenderar alltid att man genomför en provbehandling innan själva borttagningen påbörjas. Detta görs för att säkerställa att du inte får några allergiska reaktioner (som exempelvis stora blåsor eller mer svullnad än vanligt) när bläcket frigörs i kroppen. Men om du önskar och om du har en tatuering som är mindre än 10x10 cm, kan vi utföra behandlingen direkt utan att behöva göra en provbehandling. Om din tatuering är större än 10x10 cm kommer vi dock att behöva genomföra en provbehandling innan du kan påbörja behandlingen. Konsultationen Vid konsultationen kommer du att få prata med en av våra laserspecialister, som kommer att besvara alla dina frågor och tankar om borttagningen. Du kommer även att få en uppskattning av antalet behandlingar som kommer behövas, samt ett pris per behandling. Vi kommer att gå igenom hur vi lägger upp behandlingar, vilken väntetid vi rekommenderar mellan behandlingarna och ge dig information om eftervården. Du kommer att få svara på några frågor om din tatuering, till exempel hur länge du har haft den och om det finns vitt bläck eller om det är en cover-up. Det är samma person som du träffar under din konsultation som kommer att behandla dig. Om du är osäker på hur du vill göra eller har frågor kring konsultationen/behandlingen kan du boka en digital konsultat hos en av våra laserspecialister eller chatta med oss direkt här på sidan (tryck på den rosa knappen nere i hörnet för att starta en konversation).

Linda Hölling

Linda Hölling

3 min läsning
Laser före cover-up

Cover up

Kan man tatuera över en gammal tatuering?

Det går att göra en cover-up så att du får ett nytt motiv som du trivs bättre med, men det är inte alla tatueringar som kan tatueras över direkt. I många fall behöver man bleka tatueringen innan man kan göra en ny över. Näst intill alla som överväger att göra en cover-up kommer dock ha en fördel av att bleka sin gamla tatuering först. Fördelar med att bleka tatueringen först Fördelarna med att bleka din gamla tatuering med laser innan du gör en ny är bland annat att du får en ökad flexibilitet gällande det nya motivet. Genom att bleka den gamla tatueringen minskas dess synlighet och således begränsningarna på det nya motivet. En blekt tatuering ger även en ljusare grund för tatueraren att arbeta på, vilket gör deras jobb betydligt lättare. Det blir också mycket enklare att lägga till fler detaljer i den nya tatueringen när man inte är begränsad av att först och främst behöva täcka det gamla bläcket. En situation som vi ibland stöter på är när någon har haft en väldigt mörk tatuering som de har försökt täcka. Men det nya motivet har inte blivit tillräckligt mörkt och den gamla tatueringen lyser igenom. Det resulterar istället i två tatueringar som man ångrar. Att ta bort en cover-up tar också längre tid jämfört med att bara ta bort en tatuering som har blivit tatuerad en gång.

Adrian Grané

Adrian Grané

3 min läsning

Borttagning

Hur ser huden ut efter behandlingen?

Efter en behandling kan huden reagera på olika sätt. De vanligaste reaktionerna är rodnad, svullnad och ömhet. Det kan även uppstå blåmärken på eller runt området kring din tatuering, samt (mindre vanligt) blåsor på tatueringen. Svullnad, rodnad och ömhet brukar oftast lägga sig inom några dagar, medan det kan ta lite längre tid för huden att läka om man har fått blåsor. Det är väldigt viktigt att man inte pillar på blåsor och sårskorpor, samt att håller området rent för att undvika risken för infektion eller eventuell ärrbildning. Man kan använda en kompress på vätskefyllda blåsor för att skydda de mot skav från kläder och liknande. För att motverka blåsor är det viktigt att man använder den medföljande kylpåsen samt följer de rekommenderade skötselråden. Att kyla ner området dämpar även svullnaden. Vissa upplever också att huden blir torr och kan flagna lite efter behandlingen. Då är det bra att använda en återfuktande och parfymfri hudkräm. Lasern kan i sällsynta fall påverka hudens pigmentceller vilket kan innebära att man får hyperpigmentering eller hypopigmentering, dvs att huden blir mörkare eller ljusare på vissa områden. Risken för detta är oftast större på en mörkare hudtyp eller om man är solbränd. Det är därför viktigt att man undviker direkt solljus på tatueringen 4 veckor innan och efter en behandling, samt regelbundet använder solskydd med hög SPF. Hur huden ser ut efter att tatueringen är borta beror till stor del på hur den var gjord. Om en tatuering sitter väldigt djupt eller har läkt dåligt kan det finnas ärrbildning i huden. Det kan visa sig som en upphöjning i vissa områden eller avsaknad av pigment som följer tatueringens linjer. Om vi under konsultationen ser att du har ärrbildning eller avsaknad av pigment så kommer vi att informera dig om det.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

1 min läsning
Tatueringsborttagning under sommaren

Behandling

Behandling under sommaren

Sommaren är snart här och med den kommer sol, bad och kortärmade kläder. För att se till att allting går smidigt efter behandlingen och du får ett bra resultat finns det några viktiga saker att ha i åtanke. Här kommer några tips för dig att tänka på under sommaren: Skydda tatueringen från solen: En av de viktigaste sakerna att tänka under sommaren är att skydda behandlingsområdet från solen. Efter behandlingen kan huden vara extra känslig och mottaglig för solskador. Direkt solljus kan därför fördröja läkningsprocessen och öka risken för biverkningar. Vi rekommenderar att använda en solskyddskräm med hög solskyddsfaktor (minst SPF30) under hela sommaren och om det är möjligt att täcka över området med löst sittande kläder för att undvika direkt solexponering de första 2 veckorna. Undvik att bada i pooler och hav: Direkt efter behandlingen kan huden vara mer mottaglig för infektioner. Det är därför viktigt att undvika att bada i pooler, hav eller bastu under den första veckan efter behandlingen. Om du har fått blåsor eller sårskorpor på din tatuering bör du vänta tills dem läkt. Håll huden återfuktad: Under sommaren kan huden bli torr och uttorkad på grund av solen och värmen. Det är därför viktigt att hålla huden återfuktad, särskilt de första veckorna efter behandlingen. Använd en mild och oparfymerad återfuktande kräm för att undvika irritation. Att hålla huden återfuktad kan även hjälpa till att främja läkningsprocessen och snabba på resultatet. Kyl tatueringen extra mycket: Den första dagen är det väldigt viktigt att du kyler tatueringen extra mycket om det är väldigt varmt ut. Det kommer att göra så att risken för blåsor blir mycket mindre, och svullnaden kommer även att lägga sig fortare. Om det fortfarande är svullet de efterföljande dagarna eller om du har en tatuering som är 10x10 cm eller större så rekommenderar vi att du fortsätter kyla den under ett par dagar.

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

2 min läsning

Borttagning

Hur mycket kostar det att ta bort en tatuering?

Totalkostnaden för att bort en tatuering är baserat på storleken av tatueringen, samt hur många behandlingar man behöver. Våra priser börjar från 995 kr per behandling för de allra minsta tatueringarna, och upp till 2795 kr för den största storlek. För storlekar som inte finns med i vår prislista (exempelvis om du har en sleeve eller ett flertal större motiv spridda på kroppen) så gäller individuell prissättning. Antal behandlingar Faktorer som sedan påverkar hur många behandlingar man behöver göra är bland annat färg, djup, placering och ålder på tatueringen. Vanligtvis behöver man mellan 5-8 behandlingar, men det kan också vara fler eller färre beroende på hur tatueringen ser ut. Om du är nyfiken på vad det skulle kosta att ta bort din tatuering är du mer än välkommen att boka en konsultation hos oss. Vi kommer ge dig ett pris per behandling, samt en ungefärlig uppskattning av antalet behandlingar och därmed även den totala kostnaden. Vill man ta bort en kosmetisk tatuering på ögonbrynen har vi ett fast pris på 1245 kronor per behandling. Då dessa tatueringar oftast sitter lite ytligare i huden krävs det färre behandlingar, vanligtvis mellan 2–5 behandlingar. Sänka kostnaden För att få ner kostnaden en aning kan man välja att köpa ett paket med fem behandlingar direkt. Det ger en rabatt på 20%. Fråga gärna våra hudterapeuter om mer information gällande paketpris under din konsultation. Vi har även en hänvisningsrabatt som ger både båda dig och en vän 500 kr rabatt på era behandlingar. För att ta del av erbjudandet behöver din vän bara uppge ditt namn eller telefonnummer vid bokningstillfället. Varpå hen får 500 kr rabatt på sin första behandling, samtidigt som du får rabatt din nästa behandling. Det går att se alla våra priser på vår prislista.

Linda Hölling

Linda Hölling

min läsning
Kan man ta bort en tatuering helt

Borttagning

Kan man ta bort en tatuering helt?

Möjligheten att helt ta bort en tatuering beror på utgångsläget. En svart tatuering exempelvis som är ordentligt utförd är inga problem för oss att bleka få bort. Men det finns faktorer som kan påverka slutresultatet negativt. Nedan listar vi en rad olika faktorer som kan innebära en icke fullständig borttagning. Djup: En tatuering som sitter väldigt djupt i huden kan vara svår att få bort helt och hållet då lasern eventuellt inte kan tränga tillräckligt djupt i huden för att nå bläcket. Finns det ärrbildning i tatueringen kan även det försvåra borttagningen.  Färgtatueringar: Ljusa färger som grönt, gult och turkost absorberar mindre laserenergi och kan därmed vara svåra att få bort till 100%. Här brukar vi rekommendera att man gör en cover-up. Tatueringar som innehåller röd färg är vanligtvis enklare att få bort, men det kan ta längre tid och krävas fler behandlingar.  Vitt bläck: Vissa tatueringar innehåller vitt bläck som vid behandling med laser kan förkolna och därmed bli grått. Vi kan förhindra detta genom att arbeta med låga styrkor på de områden där vitt bläck finns. Det kan dock innebära att borttagningen tar längre tid.  För att få ett så bra slutresultat som möjligt är det även viktigt att man följer det rekommenderade intervallet mellan behandlingarna. Anledningen till att man har ett längre uppehåll är för att kroppen ska få tillräckligt med tid att bearbeta och forsla bort varje lager av bläck. Slutligen är det viktigt att säkerställa att kliniken man valt arbetar med utrustning av hög kvalité samt har erfarna laserterapeuter.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

2 min läsning
Antal behandlingar för att ta bort en tatuering

Borttagning

Hur många behandlingar behövs för att ta bort en tatuering?

Antalet behandlingar som krävs för att ta bort en tatuering helt och hållet beror på flera olika faktorer som är listade nedan. Färg: Tatueringar med mörka färger som svart och grått är oftast enkla att ta bort. Om tatueringen innehåller färger som gult, grönt och turkost kan fler behandlingar krävas då ljusa färger absorberar mindre laserenergi. Ålder: En äldre tatuering har vanligtvis bleknat över tid och är därmed lättare att få bort än en helt nygjord tatuering.  Djup: Om tatueringen sitter väldigt djupt i huden krävs det oftast fler behandlingar då laserenergin behöver tränga djupare för att nå bläcket.  Storlek: En större tatuering kräver generellt sett fler behandlingar än en liten, då det är mer bläck för kroppen att bryta ner.  Placering: Tatueringar som är placerade nära hjärtat bleknar oftast snabbare än tatueringar som sitter längre ut på kroppen pga. bättre blodcirkulation.  Antal behandlingar kan också skilja sig från person till person då vi alla är unika och kan svara olika på en laserbehandling. En person kan behöva fler behandlingar än en annan för att ta bort en likadan tatuering. För att få en uppfattning om hur många behandlingar som krävs i ditt fall är du välkommen att boka en konsultation hos oss. En generell uppskattning för en vanlig svart tatuering är mellan 5-10 behandlingar, medan en tatuering som är nygjord, sitter djupt eller innehåller starka färg kan behöva mellan 8–12 behandlingar eller mer.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

2 min läsning
Tatueringsborttagning med kräm

Borttagning

Kan man ta bort tatueringar med kräm?

Många som ångrar sig eller vill ta bort en tatuering kan ibland lockas av billigare och snabbare alternativ. Det finns ofta diskussioner på onlineforum om användningen av krämer som sägs kunna ta bort tatueringar. Men är det verkligen möjligt att ta bort en tatuering med kräm? Det korta svaret är nej. Stora risker med att använda krämer Det är viktigt att vara medveten om de stora riskerna som är förknippade med att använda krämer för att ta bort en tatuering. Många av dessa krämer marknadsförs med påståenden om att de kan bleka tatueringen och slutligen få den att försvinna helt. Tyvärr är resultaten av dessa krämer oftast minimala och i många fall kan de orsaka allvarliga skador på huden. Vi har träffat många kunder som har fått brännskador, ärrbildning och tappat pigment efter att ha använt sådana krämer för att försöka bleka bort sina tatueringar. Tatueringar är avsedda att vara permanenta konstverk som är djupt inbäddade i hudlagret som kallas Dermis. Vanliga krämer har inte förmågan att tränga tillräckligt djupt för att nå de djupa hudlagren där tatueringen finns. Av den anledningen kan krämer aldrig ta bort en tatuering på ett effektivt sätt. Det bästa alternativet Det bästa och mest pålitliga alternativet för att ta bort en tatuering är att genomgå en laserbehandling. Genom att använda en kraftfull laser bryts pigmenten ned och absorberas sedan av kroppens immunsystem. Detta leder till en gradvis blekning och till slut en fullständig borttagning av tatueringen. För att uppnå de bästa resultaten och minimera risken för komplikationer är det viktigt att välja en pålitlig klinik med modern nanolaser och erfarna behandlare.

Linda Hölling

Linda Hölling

2 min läsning
Hur många svenskar har tatuering

Livsstil

Hur många svenskar har tatuering?

Tatueringar har blivit alltmer populära i Sverige under de senaste åren och intresset för tatueringar ökat avsevärt i Sverige. Att dekorera kroppen med konst har utvecklats från att vara något tabubelagt till att bli ett sätt att personligen uttrycka sig och visa sin identitet. Men hur vanligt är det egentligen att svenskar har tatueringar? Skillnad mellan åldersgrupperna Enligt undersökningar har antalet svenskar som har tatueringar ökat stadigt. En rapport från Statistiska centralbyrån (SCB) visar att år 2019 hade ungefär 20 procent av befolkningen i åldern 16-84 år en eller flera tatueringar. Det innebär att nästan var femte svensk har en tatuering. Jämfört med tidigare årtionden är det en märkbar ökning. Det finns också en åldersrelaterad skillnad när det gäller förekomsten av tatueringar. Bland yngre åldersgrupper är det vanligare att ha tatueringar än bland äldre. I åldersgruppen 16-24 år hade hela 35 procent en tatuering, medan i åldersgruppen 65-84 år var siffran endast 6 procent. Detta indikerar att acceptansen och populariteten för tatueringar har ökat mest bland de yngre generationerna. Fler kvinnor än män är tatuerade En annan intressant observation är att kvinnor har tatueringar i större utsträckning än män. I den nämnda SCB-rapporten framgår det att 24 procent av kvinnorna hade tatueringar, medan motsvarande siffra för männen var 16 procent. Det finns dock en viss variation mellan olika åldersgrupper och samhällsskikt. Det finns många faktorer som kan ha bidragit till att fler svenskar väljer att tatuera sig. En av dessa är förmodligen den ökade synligheten och acceptansen av tatueringar i samhället. Tidigare betraktades tatueringar ofta som något förknippat med sjömän, subkulturer och brottslighet, men idag är de mer allmänt accepterade och ses som en form av personlig stil och konstuttryck. Stor tillgänglighet på tatueringssalonger i Sverige Det finns också en ökad tillgänglighet när det gäller tatueringssalonger och professionella tatuerare. Det har blivit en etablerad bransch som erbjuder en mängd olika stilar och mönster, vilket har gjort det lättare för människor att hitta något som passar deras personliga smak. Sammanfattningsvis kan vi säga att antalet svenskar med tatueringar har ökat och att tatueringar har blivit allt vanligare i samhället. Nästan var femte svensk har en tatuering, och det är särskilt vanligt bland yngre kvinnor. Acceptansen och synligheten av tatueringar har ökat, vilket har bidragit till att fler väljer att uttrycka sin personlighet och sin egna stil genom att dekorera kroppen med olika tatueringar.

Linda HöllingMöte Linda på Odenplan

Linda Hölling

3 min läsning
Hur många ångrar sin tatuering?

Livsstil

Hur många ångrar sin tatuering?

Tatueringar har blivit allt vanligare och accepterade som en form av kroppsutsmyckning. Många människor väljer att tatuera sig för att uttrycka sin personlighet, visa tillgivenhet till sin partner eller bara för att ha en unik dekoration på kroppen. Men det finns också väldigt många som ångrar sina tatueringar efter ett tag. Så hur vanligt är det egentligen att ångra en tatuering? Fler än var fjärde person ångrar sin tatuering Att ångra en tatuering är inte ovanligt och det finns studier som har undersökt detta fenomen. Enligt en studie genomförd av British Journal of Dermatology uppgav cirka 24% av de tillfrågade personerna att de ångrade minst en av sina tatueringar. En annan studie utförd av Journal of the American Academy of Dermatology visade att cirka 33% av de tillfrågade ångrade en av sina tatueringar. Det är tydligt att det finns en stor andel människor som ångrar sina tatueringar. Anledningar till att man ångrar sin tatuering Det finns flera anledningar till varför man ångrar sina tatueringar. En av de vanligaste anledningarna är att de känner att tatueringen inte längre representerar den person de är idag. Vi människor förändras över tid, och något som kan ha varit viktigt och meningsfullt vid en tidpunkt kanske inte längre är det. Andra anledningar till att ångra en tatuering kan vara att man inte längre gillar utseendet på tatueringen eller att den inte passar in i ens professionella eller personliga liv. Vissa personer ångrar också tatueringar på grund av dåliga utföranden eller felaktiga stavningar. Metoder för att ta bort tatueringar Det finns olika metoder för att ta bort eller täcka över en oönskad tatuering. En av de vanligaste metoderna är laserborttagning, där laserljus används för att bryta ner pigmenten i tatueringen. Andra alternativ inkluderar kirurgisk borttagning, dermabrasion (mekanisk slipning av huden) och kemisk peeling. Borttagning med laser är den mest skonsamma metoden för huden och (till skillnad från de andra metoderna) orsakar laserborttagning* inga ärr eller andra skador på huden. Sammanfattningsvis är det inte ovanligt att man ångrar sina tatueringar på grund av olika skäl, inklusive förändrade smakpreferenser eller negativa upplevelser. Som ett etablerade experter inom tatueringsborttagning har vi över 10 års erfarenhet och har framgångsrikt genomfört mer än 12 000 behandlingar sedan vår start. Vår expertis och beprövade tekniker gör oss till ett pålitligt val för dig som söker att ta bort sina tatueringar på ett säkert och effektivt sätt. * I vissa kliniker förekommer användning av föråldrad eller otillräcklig utrustning. I sådana fall finns det en stor risk för ärrbildning och/eller pigmentskador.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

4 min läsning
Bild av tautering

Borttagning

Kan en tatuering tas bort med en enda behandling?

Kort sagt, nej, en tatuering kan generellt inte tas bort med en enda laserbehandling. Laserbehandling med en ny nanolaser är det säkraste och mest effektiva sättet att ta bort en tatuering, men antalet behandlingar som krävs beror på olika faktorer. Vanligtvis tar det mellan 5 och 10 behandlingar för att helt ta bort en tatuering. För nygjorda tatueringar och de som innehåller starka blåa/gröna nyanser kan det dock ta längre tid. För att få bästa resultat av varje laserbehandling rekommenderar vi att det går 12 veckor mellan varje behandling av vanliga tatueringar och 8 veckor för ögonbryn. Bläcket transporteras bort väldigt långsamt av kroppen och det kan ta lång tid efter en behandling innan man ser resultat, så det finns inga negativa effekter av att vänta längre tid mellan behandlingarna. Själva laserbehandlingen går dock väldigt snabbt och varar vanligtvis bara mellan 1 och 10 minuter. Med vår laser kan vi justera både hastigheten och storleken på träffytan, vilket innebär att behandlingstiden är betydligt kortare än med äldre lasrar. Om behandlingarna sker med mindre än 8 veckors mellanrum lasras en del av samma bläckpartiklar som behandlades vid föregående behandling. Detta gör att behandlingen inte blir lika effektiv och kan i värsta fall orsaka skada på huden. Faktorer som påverkar antalet behandlingar: Kvaliteten: professionell studio kontra hemmagjord tatuering eller "stick and poke" Ditt immunsystem och hur effektivt det är på att transportera bort de lasrade bläckpartiklarna Åldern på tatueringen: äldre tatueringar bleknar fortare än nygjorda Storleken: mindre tatueringar kan tas bort snabbare än stora tatueringar Placeringen: det går fortare för kroppen att transportera bort bläcket när tatueringen är placerad nära hjärtat Färgerna: svarta och röda nyanser försvinner fortare än gröna och blåa nyanser  

Adrian Granéadrian

Adrian Grané

2 min läsning
cover up

Cover up

Dölj din gamla tatuering med en ny cover up tatuering

Det bästa sättet att bli av med en oönskad tatuering är att bleka bort den med hjälp av laserbehandlingar. Men i vissa fall kan det vara svårt att helt bleka bort en gammal tatuering. Exempelvis om tatueringen innehåller färger som är svåra att behandla, så som turkost, grönt eller blått. Då kan det vara ett alternativ att täcka över den med en ny tatuering efter att man blekt ner den med ett par laserbehandlingar. En cover up döljer din gamla tatuering eller gör den till en del av en ny. Fokus för en tatuerare när de gör en cover up är att välja färger och motiv som täcker över den gamla. Anledningarna till cover up är många och olika för alla. Tatueringen kan vara dåligt gjord, ett minne från en svår period i livet eller en tatuering som önskas vara del av en ny större. Lätta tatueringar att dölja med cover up: Blekta tatueringar (pga ålder eller efter laser) Ljusa tatueringar Svåra tatueringar att dölja med cover up: Mörka tatueringar Tatueringar med många detaljer Innan du täcker över en gammal tatuering så rekommenderas det av tatuerare att göra laserbehandling inför cover up. Antalet behandlingar bestäms utifrån hur blekt tatueringen behöver vara innan nytt bläck kan täcka utan att det syns igenom. Detta brukar tatueraren som ska göra din cover up vara noga med att säga och våra laserspecialister har även erfarenhet gällande detta. Om du vill veta vad som skulle krävas för din tatuering inför en cover up kan du boka en konsultation.

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

3 min läsning
Bild från klink

Borttagning

10 anledningar att välja Rethink

Att välja rätt tatueringsborttagningsklinik kan vara en utmaning. Här är 10 anledningar till varför du bör välja Rethink för din tatueringsborttagningsbehandling: 1. Erfarenhet Rethink har med våra +10 år längst erfarenhet av att ta bort tatueringar. Vi har behandlat tio-tusentals kunder och lär oss av varje person som besöker oss. Det finns få om ens några tatueringar vi aldrig sett eller behandlat. 2. Professionella Vårt team av tatueringsborttagningsspecialister är utbildade och erfarna. Vi använder de senaste teknikerna och behandlingsmetoderna för att ge dig de bästa resultaten. Vi är alla certifierade hud- eller laserterapeuter. 3. Personlig service Vi förstår att varje kund har sina egna unika behov och önskemål. Vi arbetar därför med varje kund individuellt för att säkerställa att vi uppnår de bästa resultaten. Dels genom konsultation men även med personliga råd för eftervården. 4. Lokalbedövning Vi hjälper dig att hitta rätt lokalbedövning hos apoteken för att minska smärtan under behandlingen om du upplever att det är något du behöver. 5. Vår laserteknik Vi använder den senaste och mest avancerade lasertekniken för att ta bort tatueringar. Detta ger bättre resultat och minskar risken för ärrbildning. Många andra kliniker tummar på deras laser då det är den största kostnaden vid uppstart av kliniken. 6. Snabba resultat Med vår avancerade laserteknik kan vi ta bort tatueringar snabbt och effektivt. Du kan se resultat redan efter en behandling. 7. Säkerhet Rethink tar säkerhet och standarder på högst allvar. Vi använder endast säkra och testade metoder för att ta bort tatueringar. Vi har alltid varit försäkrade för eventuella risker och komplikationer skulle de uppstå vid framtida behandlingar. 8. Flexibilitet Vi är flexibla och kan arbeta med dig för att hitta det bästa behandlingsalternativet som passar dina behov och önskemål. Det är alltid möjligt att boka om- eller av tider och vi hjälper alla kunder att hitta till andra bra kliniker om man flyttar eller har problem att komma till någon av våra kliniker. 9. Konkurrenskraftiga priser Rethink erbjuder trots laserteknik med högre pris konkurrenskraftiga priser för våra våra kunder. Vi är övertygade om att du inte kommer att hitta bättre priser för liknande laserteknik hos andra aktörer. 10. Tillgänglighet Vi är tillgängliga för dig när du behöver oss. Vi erbjuder enkel och snabb bokning av behandlingar. Har alltid chatt och telefon tillgängligt och möjliggör för video-konsultation direkt på hemsidan vid frågor, behov eller komplikationer efter behandlingar. Kontakta oss idag för att boka din första behandling.

Adrian Grané

Adrian Grané

3 min läsning
Historien om tatueringsborttagning

Borttagning

Tatueringsborttagningens historia

Tatueringar har varit en form av personlig uttryck sedan århundraden tillbaka men hur skiljer sig egentligen metoderna för hur man tagit bort dem när det personliga uttrycket inte längre överensstämmer med personen som bär den? Tatueringsborttagning har kommit långt sedan dess tidiga början där smärtsamma och ärrbildande tekniker var det enda alternativet. I denna artikel utforskar vi kort historien om tatueringsborttagning och hur det har utvecklats till den avancerade laser teknologi vi använder idag. Tidiga former av tatueringsborttagning Tatueringsborttagning har funnits sedan tiden av de antika egyptierna, som använde en form av salabrasion för att ta bort tatueringar. Denna teknik innebar att man använde en saltlösning och ett abrasivt verktyg för att skrubba bort de översta hudlagren, vilket i princip slipade bort tatueringen. Trots att det var effektivt var det också otroligt smärtsamt och lämnade efter sig ärrbildning. En annan tidig form av tatueringsborttagning var dermabrasion, som använde en höghastighetsrotationsenhet för att slipa bort tatueringen. Denna teknik var mindre smärtsam än salabrasion men lämnade fortfarande efter sig ärrbildning. Utvecklingen av kemisk tatueringsborttagning Under 1800-talet kom en genombrott i tatueringsborttagning med upptäckten av kemiska peelingar. Denna teknik innebar att man applicerade en frätande kemikalie på det tatuerade området, vilket sedan skulle få huden att bli blåsande och skalas av, och ta med sig tatuering bläcket med det. Trots att det fortfarande var smärtsamt och ibland orsakade ärrbildning, var denna metod ett framsteg jämfört med tidigare tekniker. Utvecklingen av laser teknologi Det var inte förrän på 1960-talet som laser teknologi framträdde som ett användbart alternativ för tatueringsborttagning. De första laser som användes för tatueringsborttagning var Q-switched ruby laser, som avger en röd ljus som kan bryta ned tatueringsbläcket. Trots att det var effektivt kunde dessa laser endast rikta sig mot vissa färger av bläck och lämnade ofta efter sig ärrbildning. Under åren fortsatte laser teknologi att utvecklas med utvecklingen av Q-switched Nd: YAG- och Alexandrite laser. Dessa laser var mer effektiva vid att rikta sig mot en bredare skala av bläckfärger och orsakade mindre sannolikhet för ärrbildning. Idag är guldstandarden för tatueringsborttagning Q-switched Nd: YAG laser. Vetenskapen bakom laser tatueringsborttagning Laser tatueringsborttagning fungerar genom att sända ut en högintensiv ljusstråle som passerar genom huden och absorberas av tatueringsbläcket. Detta gör att bläcket bryts ned i små partiklar, som sedan rensas bort av kroppens immunförsvar. Flera sessioner krävs för fullständig tatueringsborttagning, och varje session är flera veckor mellanrum för att ge kroppen tid att absorbera bläckpartiklarna. Antalet sessioner som krävs beror på faktorer som tatueringens storlek och placering, samt färgerna på bläcket som användes. Framtiden för tatueringsborttagning Även om laser teknologi har kommit långt finns det fortfarande utrymme för förbättringar. Forskare utforskar för närvarande användningen av än mer avancerade nanosekundslaser, vilket potentiellt kan minska antalet sessioner som krävs för fullständig tatueringsborttagning. Dessutom pågår det pågående forskning om utveckling av tatueringsbläck som är lättare att ta bort. Dessa bläck skulle brytas ner mer lätt när de utsätts för laserljus, vilket gör tatueringsborttagning ännu mer effektiv. Ett gemensamt nästa steg Tatueringsborttagning har kommit långt sedan de smärtsamma och ärrbildande teknikerna från förr. Med utvecklingen av avancerad laser teknologi är det nu en säker och effektiv metod för dem som vill ta bort sin tatuering. Kontakta oss gärna för en konsultation om du vill veta mer.

Adrian Grané

Adrian Grané

4 min läsning
tatueringsborttagning

Smärta

De 10 mest smärtsamma ställen på kroppen att ta bort en tatuering

Fötter Fötterna är en av de mest smärtsamma delarna av kroppen att ta bort en tatuering på. Detta beror på att huden är tunn och nerverna nära. Knäna Knäet är ett annat smärtsamt område att ta bort en tatuering på. Detta beror främst på att det finns mycket ben och muskler runt knäet. Ryggen Rygg är en stor och känslig yta som kan vara smärtsam att ta bort en tatuering från. Det kan också ta längre tid att ta bort tatueringar från ryggen på grund av dess storlek. Revben Tatueringar på revbenen kan vara snygga, men de kan också vara smärtsamma att ta bort av samma anledning som knäna. Handlederna Handlederna är ett annat smärtsamt område att ta bort en tatuering från. Detta beror på att huden är tunn och känslig. Nacken Nacken upplevs av patienter som ett mycket känsligt område Armbågar Armbågar är smärtsamma områden att ta bort tatueringar från, eftersom huden är tunn och känslig på den här delen av kroppen. Genitalier Att ta bort en tatuering från genitalierna kan vara en av de mest smärtsamma delarna av kroppen att behandla. Detta beror på att det är ett känsligt område och huden är tunn och känslig. Bröst (främst kvinnor) Bröstområdet är också smärtsamt att ta bort en tatuering från, särskilt för kvinnor på grund av dess känslighet. Armhålorna Om än ovanligt upplever våra patienter att tatueringar i området kring armhålorna gör mer ont än andra. Att ta bort en tatuering kan vara smärtsamt, men det finns olika metoder som kan användas för att minska smärtan, inklusive lokalbedövning och kylning. Om du funderar på att ta bort en tatuering, kan du läsa mer under vår sektion Frågor och Svar eller kontakta oss direkt via chatten.

Linda Hölling

Linda Hölling

2 min läsning
laserborttagning

Borttagning

De 10 vanligaste tatueringarna att ta bort

Tatueringar kan vara ett fantastiskt sätt att uttrycka sig själv, men ibland ångrar man sig och vill ta bort dem. Här är de 10 vanligaste tatueringarna som folk vill ta bort. Namn på en ex-partner. Många människor väljer att tatuera in sina partners namn på kroppen, men om relationen inte fungerar vill man gärna ta bort tatueringen. Tatueringar på handleden. Tatueringar på handleden kan vara besvärliga att dölja på jobbet och det kan påverka möjligheten att få vissa jobb. Det är därför en vanlig tatuering att ta bort. Tribal-tatueringar. Tribal-tatueringar var mycket populära på 90-talet men har tappat i popularitet sedan dess. Många som har dessa tatueringar önskar att ta bort dem. "Citat"-tatueringar. Ord kan vara personliga och meningsfulla, men ibland ångrar man sig och vill ta bort dem när de inte längre betyder eller är en bra representation av den man vill vara. Felskrivna tatueringar. Det är vanligt att tatueringar stavas fel eller att man upptäcker ett stavfel efter att tatueringen är gjord. Tatueringar på halsen och i ansiktet. Tatueringar på hals och ansikte är svåra att dölja, och arbetsgivare har ibland policyer mot synliga tatueringar. Tatueringar på fingrar. Tatueringar på fingrar kan vara söta och symboliska, men de kan också vara en distraktion. Ankel-tatueringar. Ankel-tatueringar kan vara snygga, men de kan också vara svåra att dölja. Tatueringar i ländryggen. Tatueringar i ländryggen var populärt under 80- och 90-talet men har sedan dess blivit mindre vanliga och främst kvinnor vill ta bort dem på äldre dagar. Tatueringar på fötterna. Tatueringar på fötterna kan vara snygga, men det är vanligt att de bleknar eller går sönder eftersom fötterna utsätts för mycket friktion. Det är en vanlig anledning till att tatueringar på fötterna tas bort. Källa: American Academy of Dermatology och över 17,000 kunder hos oss på Rethink

Linda Hölling

Linda Hölling

min läsning
Nacktatuering som tas bort med hjälp av laser

Cover up

Anledningar till att täcka sin gamla tatuering med en ny

Nedan listar vi de 5 vanligaste anledningarna till att välja att göra en cover up tatuering Tatueringen är dåligt gjord Ett minne från en jobbig eller annorlunda period i livet Tatueringen har bleknat eller blivit utdaterad i designen Önskar att en gammal tatuering blir en del av en ny större tatuering Tatueringen är ett motiv som inte matchar mina värderingar idag 1. Tatueringen är dåligt gjord Alla har vi hört om någon som gjort en tatuering i en källare eller på en efterfest. Hemmatatueringar kan låta som en bra och billig idé, men slutar oftast i att tatueringen blir dåligt gjord och efter några år ser värre ut. En cover up kan därför vara ett snabbt sätt för att dölja dåligt gjorda tatueringar. 2. Ett minne från en jobbig eller annorlunda period i livet Minnen är inte alltid de bästa och roligaste och en tatuering kan påminna om personer, känslor eller ställen som man idag inte vill minnas. Att vänta tills att en tatuering helt är borta med laser kan kännas för lång tid att gå runt med ett dåligt minne och ibland även omöjligt att göra (beroende på bläck, färg, placering, etc.). I dessa fall kan en cover up förkorta tiden som tatueringen behöver finnas kvar och istället efter några laserbehandlingar göra möjligt att täcka med nytt motiv. Värt att tänka på! Starka färger från tatueringar kan lysa igenom nya tatueringar och det rekommenderas därför att bleka tatueringen innan, även om en vill att det ska gå så snabbt som möjligt. 3. Tatueringen har bleknat eller blivit utdaterad i designen Trender kommer och går och självklart gäller det även för tatueringar. Det går idag att se när tatueringar gjordes bara genom att kolla på motivet eller att bläcket delvis försvunnit. T.ex. tribals som hade fick en populär period av den stora skaran under 90-talet.  Valet behöver inte stå mellan att ha kvar en gammal tatuering eller ta bort den helt - en cover up tatuering är perfekt för dessa tillfällen. 4. Önskar att en gammal tatuering blir en del av en ny större tatuering Planen från början kanske inte var en full sleeve eller ryggtavla, men nu när det gått några år så känns det solklart. För att den gamla tatueringen ska passa in i en större desig  så kan det många gånger krävas att vissa delar bleks med laser innan, eller kanske helt tas bort. 5. Tatueringen är ett motiv som inte matchar värderingar idag Likt trender kring motiv så finns även trender i ens syn på världen och omgivning. Vi delar inte alltid samma värderingar och för många kan värderingar förändras över en livstid. Sammanfattning - anledningar till att göra en cover up Anledningarna är som du ser är olika och det finns många fler om vi skulle fråga varenda kund som gör en cover up.  Värt är dock att tänka på att en cover up tatuering inte bara är något som kan göras för alla tatueringar. Allt beror på vad för originaldesign du haft och vilken ny design du önskar. Vill du veta om din tatuering är en bra kandidat för en cover up? Läs vidare om det går att göra cover up på alla tatueringar och hur själva processen att skaffa en cover up går till. För vissa kan det vara bäst att ta bort tatueringen helt innan du funderar över ett nytt motiv.

Linda Hölling

Linda Hölling

4 min läsning
Tatueringsborttagning med laser

Borttagning

Bästa tiden att börja ta bort din tatuering

Vad många inte vet är att årstider då man utsätts för mindre direkt solljus är de bästa perioderna för att lasra tatueringar. Vinterns sägs faktiskt vara bästa årstiden för alla typer av laserbehandlingar. Däremot är det inte sagt att du behöver vänta 8 månader om du kommer på i april att du vill börja ta bort tatueringen. Den bästa tidpunkten är ju alltid just nu. Men om du står och funderar på huruvida du ska ta tag i nyårslöftet och påbörja processen ska du definitivt starta. Här är ett par anledningar till att höst och vinter är den bästa årstiden för tatueringsborttagning: 1. Ingen solbränna När man blir solbränd så ökar kroppens produktion av melanin. Det gör att lasern inte tar lika effektivt på tatueringen och även att risken för blåsor ökar. Ju blekare du är, desto mer effekt kommer lasern att ha. 2. Mindre risk för pigmentförändringar Ju brunare du är när du blir behandlad och desto mer du utsätter tatueringen för sol efter en behandling desto mer ökar risken för pigmentförändringar. Normalt sett återgår pigmentförändringarna helt och hållet så att huden blir som vanligt. Men det kan ta lång tid och göra att vi måste vänta längre tid mellan behandlingarna. 3. Du kan låta håret växa Efter en behandling är huden ganska ömtålig och det är viktigt att man inte rakar eller vaxar området där tatueringen sitter tills det läkt. Annars finns det en risk att man irriterar huden och att läkningsprocessen tar lite längre tid. På vintern brukar de flesta inte ha några problem med att låta håret växa ut lite längre och man är ofta inte lika noga med rakningen. 4. Du behöver inte tänka på att skydda tatueringen för solen Din tatuering kommer inte få se solen speciellt mycket under vintermånaderna. En fördel med det är att du slipper tänka på att vara noga med att smörja in den med solskyddsfaktor efter behandlingen. 5. Du slipper nyfikna frågor Eftersom du troligtvis inte kommer visa tatueringen lika ofta som på våren eller sommaren kommer du slippa få frågor om vad som hänt med din tatuering. För dina vänner kommer troligtvis bli fundersamma när din tatuering blir suddigare och suddigare för var vecka som går.

Linda Hölling

Linda Hölling

4 min läsning
ta bort en ny tatuering

Borttagning

Ta bort helt nya tatueringar

Det händer ganska ofta att det kommer in personer till vår klinik med tatueringar som bara är ett par dagar gamla. Det kan vara allt från fylletatueringar från kvällen innan till välplanerade tatueringar som inte blev så snygg som en hade trott. Personerna ångrar sig och vill börja bleka bort tatueringarna direkt. När kan du påbörja borttagning av en ny tatuering? Rethink kan påbörja en behandling för borttagning av din nya tatuering tidigast efter 8 veckor. Om det är det en stor tatuering med mycket bläck och/eller starka färger så kan vi behöva vänta upp till 12 veckor innan vi startar behandlingen. Den första tiden efter en nygjord tatuering är huden fortfarande skadad. Även fast det ser ut som att huden har läkt helt efter 2-3 veckor så behöver huden tid att läka inifrån. Skulle en behandling startas tidigare än 8 veckor är risken stor att vi lasrar på redan skadad hud. Det skulle innebära att riskerna för pigmentförändringar och ärrbildning skulle öka, vilket är anledningen till att vi ber dig vänta minimum 8 veckor. Ångrar du en helt ny tatuering? Vi rekommenderar dig att: Boka in en kostnadsfri konsultationstid med någon av våra laserspecialister när du bestämt dig för att ta bort tatueringen. Vi genomför både digitala och fysiska konsultationer. Oavsett hur ny tatueringen är så går vi igenom processen för borttagning och ger dig en exakt tid då du kan påbörja borttagningen.

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

2 min läsning
train

Behandling

När kan jag träna innan och efter en behandling?

Du kan träna dagen före behandlingen om du önskar. Men under behandlingsdagen och de närmaste dagarna efter är det bäst att du undviker hårdare fysisk aktivitet. Anledningen till att du bör stå över träning är för att det kan orsaka eller öka svullnad och även skapa en extra belastning på kroppens immunsystem. Vid borttagning av mindre tatuering (upp till 5×5 cm), så räcker det oftast med någon dags vila. För större tatueringar och tatueringar placerade på armar och ben kan träningen lätt orsaka extra svullnad och ökad risk för blåsbildning. Om du har fått små sår på din tatuering eller om det bildats blåsor råder vi dig till att helt vänta tills de läkt. Annars finns en ökad risk för infektion eftersom det finns större mängder bakterier i träningslokaler (även om det ser rent ut). Känner du dig lite halvkrasslig inför behandlingsdagen rekommenderar vi alltid att boka om tiden. Men om du trots det går vidare med behandlingen är det extra viktigt att du tar det lugnt efter. Om du känner dig lite krasslig har din kropps immunsystem fullt upp med att arbeta bort orsaken till att du känner dig dålig. Om du då dessutom utsätter kroppen för den extra stress som behandlingen innebär är risken stor att du kan bli sjuk eller känna dig ännu sämre. Vår rekommendation är alltid att du tar det lugnt de närmsta dagarna efter behandlingen. Ge kroppen en chans till återhämtning så att kroppen kan kickstarta arbetet med att transportera bort bläcket ut ur kroppen.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

2 min läsning
Stjärna som tas bort med hjälp av laser

Cover up

Laserbehandling innan cover up tatuering

Många kanske tror att laserbehandlingar på tatueringar endast är för de som inte gillar sin tatuering och vill ta bort den helt. Men sanningen är att de kanske istället älskar tatueringar och vill göra en ny ovanpå deras gamla - en cover up.  En vanlig anledning att göra laserbehandling på tatueringar är för att bleka en äldre tatuering för att kunna förbereda för en ny och bättre tatuering.  Om du har en äldre tatuering och funderar på att göra en cover up, är det värt att tänka ett extra varv på tatueringsborttagning innan. Cover ups är komplexa och för en tatuerare så blir det en extra utmaning att matcha ett motiv med ett annat. Områden där du kanske önskar väldigt ljus färg är inte möjligt om det ligger en svart färg där sedan innan. Många tatueringar är för mörka (svart eller blått bläck) för att täcka över och i sådana fall behövs den gamla tatueringen blekas med hjälp av laser innan en ny tatuering kan göras. Antalet behandlingar styrs efter hur gammal din gamla tatuering är och vilka färger som du önskar ha i ditt nya motiv. Generellt så behöver du inte göra lika många gånger som om du hade velat ta bort hela tatueringen. Så om ditt mål är att göra en cover up över en gammal tatuering så kommer behandlingarna att bli färre. Våra laserspecialister ger dig alltid ett prisförslag och antal behandlingar som krävs när du bokar en konsultation.

Linda Hölling

Linda Hölling

1 min läsning
Laserborttagning av tatuering

Smärta

Är behandlingen smärtsamt?

Tatueringsborttagning med laser är en estetisk process, relativt enkel, men ändå med vissa biverkningar. Medan vissa tatueringar är mycket vanliga och hanterbara finns det andra som är väldigt sällsynta och speciella. Behandlingen att ta bort kommer att ta ett par sessioner innan dess att tatueringen framgångsrikt försvinner och huden återgår till sitt naturliga tillstånd. Själva förfarandet i hur detta går till är för många fortfarande ett mysterium och vi har förklarat ytterligare i tatueringsborttagning med laser. Även om fler och fler människor vill ta bort sina tatueringar kan användande av laser vara skrämmande för många. En viktig fråga i detta och som många ställer är just - gör det ont? Hur ont gör en laserbehandling? Ja, borttagning med laser kan göra ont. Vissa kunder tycker under första behandlingen att det är mer smärtsamt än tatueras. Hudkänslighet är dock väldigt olika mellan människor och den individuella smärtan varierar också efter tatueringens storlek, färg och placering. Varje person upplever därför inte samma smärta och upplevelsen kommer skilja sig mellan individer. Det är därför viktigt att inte generalisera och låta personer tro att borttagning med hjälp av laser bara är smärtsamt eftersom det finns sätt som gör behandling näst intill smärtfri. Låt oss gå igenom vad du ka förvänta dig av oss när du genomgår en tatueringsborttagning med laser. Vill du veta mer om hur du gör din tatueringsborttagning till en enkel och smärtfri process? Skriv till oss i chatten!

Ulrika Kandel

Ulrika Kandel

2 min läsning
cover up tatuering

Cover up

5 tips inför en cover up tatuering

Om du läst igenom processen för hur en cover up går till och känner dig trygg med valet att göra en cover up istället för att ta bort tatueringen helt så är det dags att köra igång. Rethink ger dig 5 tips inför din cover up tatuering Välj en design som passar din gamla tatuering Bygg vidare på tatueringen du redan har Var beredd på att behöva “gå upp en storlek” Följ eftervården för laser och efter du gjort din tatuering Gör din research gällande tatuerare 1. Välj en design som passar din gamla tatuering Cover ups blir som bäst när designen liknar eller täcker den gamla designen på tatueringen. Om du har en röd ros som du inte gillar så är det lättare att göra något som kan innehålla delar av den röda rosen än att försöka omvandla den till en blå delfin. Var realistisk när du väljer ditt motiv och våga be om råd från proffsen. 2. Bygg vidare på tatueringen du redan har Som vi nämnde med rosen ovanför så är nästa tips att bygga vidare på det du redan har. Titta hur du kan göra tatueringen mer detaljrik, lägga till färger eller förstora tatueringen utan att det blir en svart klump som måste täcka över den gamla. 3. Var beredd på att behöva “gå upp en storlek” Du kommer bli tvungen att ha en ny tatuering som MINST är i storleken som din tidigare, om än lite större beroende på motiv. Om du inte kan tänka dig att ha en större tatuering på området så är det nog bara att gå tillbaka till idéverkstan och fundera på fler laserbehandlingar så mer av tatueringen försvinner. 4. Följ skötselråden efter laserbehandlingen Det kan ta ett par behandlingar innan din tatuering är redo för en cover up. Se till att vårda din hud mellan behandlingarna genom att följa skötselråden som ges av laserspecialisten. Se till att smörja in dig med SPF50 så du inte skadar huden genom att bränna dig i solen och hålla området fritt från infektioner och ärr genom att inte pilla eller klia efter behandling. På så sätt är din hud hel och frisk när tatueraren ska sätta nålen i den.  5. Gör din research gällande tatuerare Det finns en uppsjö av tatuerare och tyvärr är inte alla de bästa eller mest erfarna när det kommer till att göra cover ups. De kanske är otroligt duktiga på sina motiv och hud som inte haft en tatuering innan. En erfaren cover up tatuerare förstår hur bläck kan mixas och motiv passa ihop för att det ska se bra ut även om ett par år.  Våga be om tidigare exempel på gjorda cover ups och fråga runt bland flera studios innan du gör ditt beslut. En tatuering sitter för evigt, vilket du även skrev under på när du skaffade den första, så se till att den som ska sitta över din gamla blir av den bästa kvalitén från en expert som kan sin grej.  Frågor du kan ställa till tatuerare när du gör din research är:  Hur ser du på att göra cover up tatueringar?  Hur många cover ups har du gjort tidigare?  Har du några före- och efterbilder på cover up tatueringar du gjort? Räcker det med antalet laserbehandlingar jag gjort? eller önskar du att fler görs för att det nya motivet ska bli bäst? Redo att påbörja processen för cover up? Boka en tid med en av våra laserspecialister

Jennifer Hägglundjennifer bild

Jennifer Hägglund

3 min läsning
Bild av utrustning för tatueringsborttagning

Behandling

Varför väntar man länge mellan behandlingar?

I de flesta fall väntar man 10-12 veckor mellan behandlingarna men beroende på placering och mängd bläck behövs ibland upp till 14 veckor. Med tatueringar som är placerade långt ifrån hjärtat, tänk händer och fötter, blir effekten bättre och riskerna mindre om man väntar minst tolv veckor. Varför är det så? Jo, för när lasern skjutit sönder bläckpartiklarna kommer kroppens vita blodceller tillsammans med lymfkörteln att bryta ner bläcket i det tatuerade området. Efter åtta veckor uppskattas cirka 70% av det sprängda bläcket vara borta. Efter det tar det ytterligare fyra månader innan merparten är helt borta. Det tar alltså längre och längre tid att ta bort de sista bläcket. Anledningen till att man gärna väntar mer än åtta veckor har dock att göra med att man vill minska risken att den nya behandlingen skjuter på redan sprängt bläck istället för det bläck som sitter längre ner i huden. Därför är rekommendationen bland alla experter att försöka vänta 12 veckor om inte tatueringen är väldigt liten eller av det bästa av bläck. För vissa människor tar det än längre tid att bryta ner bläcket. Det gäller ofta: Vissa personer vars immunsystem behöver längre tid att bryta ned celler i vanliga fall De som har tatueringsbläck från oseriösa tatuerare Personer som är kraftigt solbrända från semestern De som röker De med extra pigment i huden som är extra känslig Den bästa tumregeln är att man väntar om inte tatueringen blekts tillräckligt sedan det senaste tillfället. Som kund hos Rethink kan du alltid höra av dig eller skicka bilder för att förstå hur långt i processen du kommit.

Leo Fredén

Leo Fredén

2 min läsning
Konsultation före tatueringsborttagning

Behandling

Att tänka på (och undvika) före behandlingen

Solsemester  När man vistas mycket i stark sol producerar kroppen extra melanin. Det är de som gör att man sedan ser brun ut. Problemet med att vara solbrun och tatueringsborttagning är att lasern kan träffa melaninet innan det träffar bläcket under huden. Det gör att behandlingen kan få mindre effekt jämfört med om du var din naturlig färg. Riskerna för pigmentförändringar blir även något högre om du är väldigt solbränd. Vi rekommenderar därför att du väntar minst 4 veckor efter att du solat din hud eller blivit solbränd innan du blir behandlad. Spraytan / Brun utan sol  Här gäller egentligen samma princip som med naturlig solbränna. Lasern kommer att ta sämre på bläcket eftersom det ligger ett lager med spraytan i vägen. Risken blir även mycket för att det kan bli pigmentförändringar när spraytanen reagerar på lasern. Vi rekommenderar att du väntar minst två veckor tills din spraytan helt har försvunnit innan du lasrar din tatuering. Kom inte direkt från tatueringsstudion Ibland känner man direkt att det var ett felaktigt beslut att tatuera sig. Men tyvärr finns det inget man kan göra direkt. Du måste ge kroppen tid att läka innan vi kan påbörja laserbehandlingen. Det måste gå minst 2 veckor från det att du tatuerade dig tills vi kan börja behandlingen. Kontrollera hur dina mediciner kan påverka Vissa mediciner kan ha en negativ inverkan på läkningsprocessen, medan andra kan göra att du helt måste avstå från att bli behandlad med laser tills du slutat äta dem. Exempel på mediciner som gör att du behöver avstå behandling är johannesört och kortison. Mediciner som agerar blodtryckssänkande/blodförtunnande bör du kontrollera med din läkare innan du påbörjar behandling hos oss. Om du är osäker på hur dina mediciner kan påverka processen så rekommenderar vi att du tar kontaktar oss innan du bokar en tid, alternativt tar kontakt med din läkare.

Linda HöllingLinda

Linda Hölling

2 min läsning
Bild av ängel som tas bort med laser

Borttagning

Hur går det till när man lasrar bort en tatuering?

För att förstå varför tatueringsborttagning kan vara smärtsamt är det avgörande att förstå hur det fungerar och vad proceduren innebär. När du gör en tatuering införs bläcket djupt in i huden av nålarna. Ditt immunförsvar kommer då se bläcket som inkräktare i din kropp. I likhet med alla andra skador på huden kommer vita blodkroppar att dra sig till området för att skydda kroppen. Även om detta kommer vara en mycket långsam och utdragen process kommer de vita blodkropparna att försöka bryta ner bläcket. De kommer också att föra små delar av det till levern, där bläcket kommer att bearbetas och tappas ut. Bläckpartiklarna är dock för stora för att de små cellerna ska kunna ta bort dem i sin helhet. Därför kan inte kroppen själv ta bort tatueringen om man inte lasrar bläckpartiklarna till mindre delar. Det enda sättet att faktiskt få bort en tatuering är att använda laser. Den laser vi använder heter Q-terra Q10 och maskinen skickar ultrakorta laserpulser, vilket bryter upp (eller spränger) bläckpartiklarna i huden. Det gör partiklarna mindre och lättare för vita blodkroppar att hantera och kassera. Vår laser genererar en hög temperatur vilket är nödvändigt för att bryta upp bläcket. Lasern arbetar under extremt snabb hastighet, vissa så snabba som en miljarddel av en sekund (Nanometer). Laserns hastighet spelar en viktigt roll i hur effektiv borttagningsprocessen kommer vara. Faktum är att laserns stråle måste vara tillräckligt snabb för att värma en del av bläckpartikeln medan den andra delen blir sval. På så sätt kommer bläckpartiklarna tvingas isär tack vare de olika temperaturförändringarna. Vissa kallar detta att spränga upp bläckpartiklar genomen en termal effekt.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

2 min läsning
Ta bort tatuering

Borttagning

Varför tar folk bort tatueringar?

Precis som det finns många anledningar att skaffa en tatuering, så finns det även många anledningar till att bleka bort en. Även om vi aldrig ber våra kunder förklara “varför” de valt att ta bort sina tatueringar så delar många gärna med sig av sina berättelser och skäl. Här är en lista över de 5 främsta anledningarna till att man väljer att ta bort sina tatueringar: Trender Genom åren har det funnits många trender bland tatueringar. Från 80-talets delfiner och fjädrar till 90-talets tribaltatueringar och svanktatueringar. Avslutat ett förhållande Många människor ignorerar den “gyllene regeln” för tatueringar – att aldrig tatuera in sin partners namn. Även om tanken och innebörden av tatueringen är fin och kärleksfull, så går det inte alltid som man tänkt sig i livet. Om förhållandet en dag tar slut så brukar det vara väldigt bråttom med att ta bort tatueringen så fort som möjligt. Speciellt när man inleder ett nytt förhållande. Mognad När vi är unga tänker vi nödvändigtvis inte igenom beslut så noga utan bestämmer oss på ett ögonblick. Det känns troligtvis inte lika kul att visa upp sin tatuering på stranden när man är 45 som när man var 20. Fylletatueringar kan även räknas in här. Jobb och karriär Trots att tatueringar blivit väldigt trendigt de senaste åren så väljer fler och fler personer att ta bort sina tatueringar idag. En vanlig anledning är att de har en allt för synlig placering som hindrar dem från att få de jobb som de verkligen önskar. Det här är den vanligaste anledningen för personer som har tatueringar på fingrar eller halsen, men en stor del är även tatueringar på under-/överarmar som kan synas genom ljusa kläder. Dålig kvalitet Alla tatuerare är tyvärr inte lika duktiga. Några har mer erfarenhet eller är mer kreativa än andra och vissa borde inte få hålla i nålen överhuvudtaget. Speciellt bland “hemmapulare” finns det en uppsjö av dåliga tatuerare. Har man inte kollat upp tatueraren noggrant eller kanske låtit en bekant göra den hemma, så kan det sluta med en tatuering av riktigt dålig kvalitet.

Jennifer Hägglund

Jennifer Hägglund

3 min läsning
hero-pattern

Ta bort din tatuering, helt utan ärr eller skador på huden.

Konsultation med specialist

Få pris & antal behandlingar

Starta din borttagning

Före- och efterbilder

Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter
Före & efter