5 viktiga faktorer som påverkar borttagning av tatuering med laser


Att ta bort en tatuering med hjälp av laser är överlägset den mest effektiva metoden när det gäller att vara skonsam mot din hud och samtidigt ta bort så mycket som möjligt. Det finns flertalet viktiga faktorer som kan påverka borttagning med laser och framgången med proceduren. Här tar vi upp de fem viktigaste faktorerna som påverkar borttagningen.

  1. Immunförsvaret
  2. Storlek på tatuering
  3. Hudtonen
  4. Färg och typ av tatuering
  5. Ålder på tatuering

1. Immunförsvaret

Ditt immunförsvar är en av det mest förekommande faktorerna som många andra glömmer bort som nyckelfaktor. Patienter misstänker även dem sällan immunförsvaret som en faktor i sammanhanget.

Vi beskriver i hur går det till med laserbehandling av tatuering att lasern spränger bort bläckpartiklar under huden. Det är här ditt immunförsvar kommer in i bilden. När bläckpartiklarna sprängs sönder av lasern till mindre partiklar kommer kroppen i sin tur bryta ner dem. Din kropps unika immunförsvar påverkar hastigheten av nedbrytningen tillsammans med andra faktorer såsom din ämnesomsättning. Se därför till att du dricker mycket vatten för hjälpa din kropp förflytta partiklarna.

2. Storlek på tatuering

Som när man skall göra en tatueringen tar det givetvis längre tid att genomföra en större och kortare tid för en mindre, det samma process för borttagning med laser. Vid laserborttagning är det även en längre process med fler antal behandlingar i de fall tatueringen är av större storlek.

3. Hudtonen

Möjligt att detta kommer som något nytt men din hudton är en nyckelfaktor när man lasrar bort tatueringar. Bläcket som ofta används vid tatueringar tränger igenom andra hudskiktet som kallas “läderhuden” eller "dermis”.

Huden skyddas i tre skikt där det första kallas “Överhuden” eller “Epidermis” det andra “Läderhuden” eller “Dermis” och det sista är fettvävnad.

För att en tatuering ska tas bort används laser för att tränga igenom läderhuden medan man lämnar överhuden utan några skador. Din hudton kan därför påverka hur lång tid det tar för en laser att tränga igenom läderhuden. Vi har beskrivit borttagningsprocessen vidare under Hur går en laserbehandling till.

Eftersom ljusare hud inte absorberar laserljus signifikant fokuseras det mesta av laserenergin på tatueringspigmentet. Mörkare hudtoner tar i genomsnitt längre tid för att framgångsrikt få en tatueringsfri hud på grund av att man använder svagare laserintensitet med fler behandlingar.

4. Färg och typ av tatuering

Som vi förklarat i 3 saker att veta om tatueringsborttagning med laser är svart färg den lättaste kulören att lasra bort. Grön och blå är även de relativt enkla medan röd, orange och vit är mer komplexa. Även om de försvinner är det svårare för laserstrålarna att bryta sönder pigmentfärgen.

Texter, motiv och andra bilder är alla relativt enkla att lasra bort. Det tar oftast betydligt längre tid ifall tatueringen är en cover-up eftersom det är dubbelt så mycket bläck på vissa hudytor.

5. Ålder på tatuering

När tatueringen gjordes är en väldigt viktigt faktor som påverkar laserborttagningsprocessen. Äldre tatueringar är benägna att bleka i färg (bläcket försvinner med tiden) vilket gör det enklare att ta bort bläcket snabbare. Nyare tatueringar har så pass mycket bläck kvar att det kommer ta längre tid att ta bort. Man kan säga att det är fler lager av bläck som varje behandling behöver spränga bort och kroppen ta hand om.

Summering

Som du märker är det ett flertalet faktorer som påverkar din laserbehandling och borttagning av tatuering. För att veta hur din behandlingen kommer se ut gällande antal gånger och vilka faktorer som spelar mest roll för dig är du välkommen att boka in en konsultation med en av våra laserspecialister.

Mer läsning

5 tips inför en cover up tatuering

Läs mer

Anledningar till att täcka sin gamla tatuering med en ny

Läs mer

Dölj din gamla tatuering med en ny cover up tatuering

Läs mer

Att tänka på (och undvika) före behandlingen

Det finns vissa enkla tumregler att följa innan man behandlar tatueringar - här är ett par!

Läs mer

Hur går tatueringsborttagning med laser till?

Varför använder vi laser för att ta bort tatutueringsbläck

Läs mer

Hur gör man behandlingen smärtfri?

Och hur ont gör den egentligen

Läs mer

Hur ont gör det att ta bort en tatuering?

Det kan göra ont. Men på Rethink gör vi allt för att minska den upplevda smärtan

Läs mer

Bästa tiden att börja ta bort din tatuering

Här förklarar vi i korthet hur det går till när du vill ta bort din tatuering

Läs mer

Laserbehandling innan cover up tatuering

Läs mer

Myten om att det inte går

Går det att ta bort alla tatueringar?

Läs mer

När kan jag träna innan och efter en behandling?

Ge kroppen en dag eller två att fokusera på att läka den traumatiserade huden

Läs mer

Ta bort helt nya tatueringar

Nya tatueringar kan börjas ta bort cirka 8 veckor efter att de gjorts

Läs mer

3 saker du bör veta om borttagning med laser

Vi går igenom ett par vanliga frågor med tatueringsborttagning

Läs mer

Varför ger ett bättre immunförsvar snabbare resultat?

En kort text om hur du kan maximera effekten av behandlingen

Läs mer

Varför tar folk bort tatueringar?

De fem vanligaste anledningarna till att ta bort sina tatueringar

Läs mer

Varför väntar man länge mellan behandlingar?

En kort förklaring till varför man väntar så länge mellan behandlingarna

Läs mer

Hur går det till när man lasrar bort en tatuering?

Hur fungerar en laserbehandling av tatueringar

Läs mer

Är tatueringsborttagning smärtsamt?

Vi går igenom om det verkligen gör ont

Läs mer

Prata med oss i Chatten?

© 2022 by tatueringsborttagning.nu