Historien om tatueringsborttagning

Blogg

Tatueringsborttagningens historia

Tatueringsborttagningens historia

Tatueringar har varit en form av personlig uttryck sedan århundraden tillbaka men hur skiljer sig egentligen metoderna för hur man tagit bort dem när det personliga uttrycket inte längre överensstämmer med personen som bär den?

Tatueringsborttagning har kommit långt sedan dess tidiga början där smärtsamma och ärrbildande tekniker var det enda alternativet. I denna artikel utforskar vi kort historien om tatueringsborttagning och hur det har utvecklats till den avancerade laser teknologi vi använder idag.

Tidiga former av tatueringsborttagning

Tatueringsborttagning har funnits sedan tiden av de antika egyptierna, som använde en form av salabrasion för att ta bort tatueringar. Denna teknik innebar att man använde en saltlösning och ett abrasivt verktyg för att skrubba bort de översta hudlagren, vilket i princip slipade bort tatueringen. Trots att det var effektivt var det också otroligt smärtsamt och lämnade efter sig ärrbildning.

En annan tidig form av tatueringsborttagning var dermabrasion, som använde en höghastighetsrotationsenhet för att slipa bort tatueringen. Denna teknik var mindre smärtsam än salabrasion men lämnade fortfarande efter sig ärrbildning.

Utvecklingen av kemisk tatueringsborttagning

Under 1800-talet kom en genombrott i tatueringsborttagning med upptäckten av kemiska peelingar. Denna teknik innebar att man applicerade en frätande kemikalie på det tatuerade området, vilket sedan skulle få huden att bli blåsande och skalas av, och ta med sig tatuering bläcket med det. Trots att det fortfarande var smärtsamt och ibland orsakade ärrbildning, var denna metod ett framsteg jämfört med tidigare tekniker.

Utvecklingen av laser teknologi

Det var inte förrän på 1960-talet som laser teknologi framträdde som ett användbart alternativ för tatueringsborttagning. De första laser som användes för tatueringsborttagning var Q-switched ruby laser, som avger en röd ljus som kan bryta ned tatueringsbläcket. Trots att det var effektivt kunde dessa laser endast rikta sig mot vissa färger av bläck och lämnade ofta efter sig ärrbildning.

Under åren fortsatte laser teknologi att utvecklas med utvecklingen av Q-switched Nd: YAG- och Alexandrite laser. Dessa laser var mer effektiva vid att rikta sig mot en bredare skala av bläckfärger och orsakade mindre sannolikhet för ärrbildning. Idag är guldstandarden för tatueringsborttagning Q-switched Nd: YAG laser.

Vetenskapen bakom laser tatueringsborttagning

Laser tatueringsborttagning fungerar genom att sända ut en högintensiv ljusstråle som passerar genom huden och absorberas av tatueringsbläcket. Detta gör att bläcket bryts ned i små partiklar, som sedan rensas bort av kroppens immunförsvar.

Flera sessioner krävs för fullständig tatueringsborttagning, och varje session är flera veckor mellanrum för att ge kroppen tid att absorbera bläckpartiklarna. Antalet sessioner som krävs beror på faktorer som tatueringens storlek och placering, samt färgerna på bläcket som användes.

Framtiden för tatueringsborttagning

Även om laser teknologi har kommit långt finns det fortfarande utrymme för förbättringar. Forskare utforskar för närvarande användningen av än mer avancerade nanosekundslaser, vilket potentiellt kan minska antalet sessioner som krävs för fullständig tatueringsborttagning.

Dessutom pågår det pågående forskning om utveckling av tatueringsbläck som är lättare att ta bort. Dessa bläck skulle brytas ner mer lätt när de utsätts för laserljus, vilket gör tatueringsborttagning ännu mer effektiv.

Ett gemensamt nästa steg

Tatueringsborttagning har kommit långt sedan de smärtsamma och ärrbildande teknikerna från förr. Med utvecklingen av avancerad laser teknologi är det nu en säker och effektiv metod för dem som vill ta bort sin tatuering.

Kontakta oss gärna för en konsultation om du vill veta mer.

hero-pattern

Prata med oss i chatten?

Bild till CTA