Blogg

Hur påverkas immunsystemet av behandlingen ?

Hur påverkas immunsystemet av behandlingen ?

Laserbehandlingen har en väldigt liten negativ påverkan på immunsystemet. Det som sker är att vi skjuter sönder bläcket till mindre partiklar, som sedan kroppens lymfsystem forslar bort. Då jobbar immunsystemet tillfälligt hårdare tillsammans med lymfan och kroppens makrofager (städceller) som äter upp och transporterar bort bläcket.


Har man en pågående inflammation i kroppen ska man däremot avstå från att behandla just under sjukdomsperioden, samt om man generellt har ett nedsatt immunförsvar (på grund av till exempel en kronisk inflammation i kroppen).

Vad händer under och efter behandlingen?
Det som kan hända under själva behandlingen och direkt efter en laserbehandling är att det kan bli en lokal inflammation i det behandlade området, Det är kroppens immunsystem som varnar kroppen att något inte stämmer i det behandlade området, så kroppen vill försvara sig med att skicka vita blodkroppar till området och reparera eventuella skadade celler eller främmande partiklar som utsöndras i kroppen och huden.
Detta utgör en naturlig del av kroppens normala försvar och läkningsprocess och bör inte påverka hela kroppens immunsystem i allmänhet.

Vilka är dom vanliga reaktionerna efter behandling?
Alla är vi olika individer och alla svarar vi olika på hur kroppen reagerar och försvarar sig, men det vanligaste reaktionerna efter behandling kan bli rodnad, svullnad, klåda och ömhet i det behandlade området. Det är bara tillfälliga reaktioner och lägger sig normalt sett inom upp till 10 dagar. Skulle tatueringen klia väldigt mycket går det bra att köpa antihistamin receptfritt på apoteket.

Vad bör jag undvika efter behandling?
Du ska undvika att påfresta kroppen med träning på 2-3 dagar efter behandling samt bastu och varma bad. Tänk även på att undvika publika bad 5 dagar efter för att minimera risken för infektion. Även solning är viktigt att hålla sig ifrån 4 veckor innan och 4 veckor efter behandling för att inte behandla på en solbrun eller bränd hud, vilket bidrar till för hög belastning på huden och kan då orsaka pigmentförändringar och ökad risk för blåsor. Är du osäker på hur du kommer reagera på behandlingen eller har andra frågor eller funderingar kring borttagning med laser är du välkommen att boka in en konsultation!

hero-pattern

Prata med oss i chatten?

Bild till CTA