Vanliga frågor

Kan man göra cover up på alla tatueringar?

Vanliga frågor

Kan man göra cover up på alla tatueringar?

Innan en cover up tatuering kan göras så finns det en del saker att tänka igenom och ta hänsyn till. 

Vad behöver du tänka på inför en cover up tatuering? 

  • Storlek
  • Färg(er)
  • Ålder
  • Motiv
  • Välja en tatuerare som gör cover up

Storlek

Storleken på tatueringen du vill täcka kommer att bestämma storleken på din cover up tatuering. För att täcka ett område så krävs oftast en lite större tatuering än den tidigare. Om du har en tatuering med många mindre detaljer eller text som du inte vill ska synas så måste detta planeras i det nya motivet och täckas över.

Färg(er)

Redan blekta tatueringar är lättast att göra en cover up på. Trots att de bleknar naturligt med åren så krävs det i de flesta fall att laserborttagning sker innan. Om en tatuering inte är tillräckligt blek innan den nya tatueringen görs så är risken att den gamla färgen syns igenom.

Om tatueringen som ska täckas innehåller många färger kan det bli svårare att täcka. Rådgör med tatueraren om färgerna för din tatueringen riskerar att synas igenom. I vissa fall kan det krävas fler laserbehandlingar för att få bort tillräckligt mycket så det blir ett bra slutresultat.

Svart färg täcks oftast bara över med svart färg, mörkare toner kan fungera (blått eller brunt) men ljusa färger går inte alls att täcka svart. Därför är det viktigt att bleka tatueringen innan så det svarta försvinner så mycket som möjligt.

Ålder

Äldre tatueringar är ofta blekare och lite mer utsmetade, vilket gör dem lättare att täcka över med en cover up. En ny liten tatuering kan vara betydligt svårare att täcka än en större 30-årig tatuering. 

Motiv

En av de vitkigaste aspekterna för en cover up är att hitta ett motiv som fungerar att täcka ett gammalt motiv. Detaljerade tatueringen är ofta svårare att täcka än de som bara har några få streck eller varit jämn-färgade. Det kan även resultera i att den nya cover up tatueringen måste bli väldigt detaljerad.  

Välja en tatuerare som gör cover up

Att göra en cover up är ingen lätt grej. Trots att en tatuerare kan vara otroligt duktig på en viss typ av motiv så kanske erfarenheten av att göra dessa motiv saknas för cover ups. För en cover up så är det ingen tom canvas utan det kan krävas mer arbete. Se det som att försöka renovera ett 100-årigt hus där få delar av grundstommen kan bytas ut. Trots detta vill försöker du bygga ett nytt vardagsrum där toalett och dusch idag står. Det kan krävas helt andra färger eller blandningar för att den nya tatueringen ska se rätt ut.

Saknas erfarenheten eller förståelse för detta så kan det bli ett fall för ännu en cover up, eller kanske att tatueringen behöver tas bort helt i framtiden. 

När du valt en tatuerare för din cover up tatuering så kommer hen att berätta hur pass blek tatueringen bör vara för att resultatet ska bli bra och en laserspecialist kan hjälpa dig med att bleka tatueringen. Välj därför en tatuerare som du känner att både motiv passar och erfarenhet av cover ups finns.

Genom att tänka på dessa 5 faktorer innan du bestämmer dig för att göra en cover up tatuering så kan resultatet bli riktigt bra.

Har du fått svar på dina frågor?