Vanliga frågor

Hur går det till med en cover up?

Vanliga frågor

Hur går det till med en cover up?

Om du bestämt dig för att göra en cover up eller bara är nyfiken, kanske din fundering just nu är “hur fungerar en cover up?”

Låt oss börja i huden där den gamla tatueringen sitter. Huden består av olika lager: överhuden (epidermis), läderhuden (dermis) och underhuden (subcutis). Om tatueringen är gjord enligt konstens regler så sitter den i mellersta lagret dermis. Skulle en ny tatuering göras ovanpå den gamla så kommer den också att placeras i dermis. Detta gör att det gamla och nya bläcket delvis kommer att mixas, antingen direkt eller med tiden.

På grund av att bläck mixas ihop måste en tatuerare ta hänsyn till det gamla bläcket när en ny tatuering ska göras. Om du tänker dig färgcirkeln och hur färger som mixas omvandlas till nya färger så kan en gammal blå tatuering som mixas med nytt rött bläck bli lila. Och finns det mycket svart i den gamla tatuering så blir det svårt att skapa ljusa lysande färger i den nya tatueringen då mörka färger dominerar ljusa. Med tiden kan alltså färgerna mixas ihop om inte rätt grundarbete blivit gjort. 

Processen för att gå från en gammal tatuering till en cover up kan se ut såhär: 

  1. Val av nytt motiv
  2. Träffa en laserspecialist
  3. Välj en tatuerare (som kan göra ditt motiv)
  4. Skaffa din nya tatuering

1. Val av nytt motiv

Om du vill göra en cover up så kommer du behöva välja ett större motiv och något som kan täcka den gamla. Alla motiv är inte lämpliga för en cover up så se till att välja nya motivet med den gamla i åtanke. Läs vidare här om vilka tatueringar som går att göra cover up på.

2. Träffa en laserspecialist

Boka en konsultation med en laserspecialist där du får råd om antal laserbehandlingar som krävs innan en cover up tatuering. Berätta gärna om dina idéer så kommer laserspecialisten komma med råd om det är möjligt eller om hela tatueringen borde tas bort innan en ny görs. 

3. Välj en tatuerare (som kan göra ditt motiv)

När din hud har återhämtat sig från laserbehandlingarna så är det dags att boka tid hos en tatuerare. Tips är att välja någon som gjort cover ups tidigare och som kan hjälpa dig att få till designen så inget av det gamla bläcket lyser igenom eller mixas fel. 

4. Skaffa din nya tatuering

Sista steget är såklart att köra en cover up tatuering och njuta av att din gamla tatuering fått ett nytt liv eller blev utbytt. 

Anledningen till en cover up kan vara olika för alla. Våra laserspecialister hjälper dig gärna längs vägen så att du blir nöjd med din nya tatuering.

Har du fått svar på dina frågor?