Vanliga frågor

Ta bort tatuering helt eller göra en cover up?

Vanliga frågor

Ta bort tatuering helt eller göra en cover up?

När du börjat tänka på att ta bort en tatuering som “inte känns som dig längre ”och söker runt om ämnet så kommer du ofta hamna i ett vägskäl med två val - ta bort tatueringen helt eller göra en cover up. 

Vad som passar dig bäst beror på en hel del olika saker. Allt från hur dina gamla tatuering ser ut, placering och vad du hellre skulle önska att det såg ut. Innan du väljer så är det bra att veta skillnaden mellan tatueringsborttagning och cover up tatueringar.

Tatueringsborttagning med laser

Att ta bort en tatuering med laser innebär att tatueringens bläckpigment sprängs med hjälp av laser och att ens immunförsvar sedan “städar bort” pigmenten. Anledningen till varför immunförsvaret inte tar bort tatueringen själv innan lasern är för att pigmenten är alldeles för stora för att immunförsvarets städceller, makrofagerna, ska kunna ta hand om dem. Över tid och med x antal behandlingar så kommer bläckets alla partiklar att ha sprängts sönder till den storlek att makrofagerna helt kan äta upp dem och transportera dem ut ur kroppen.

Laserbehandlingar måste upprepas med 12 veckors intervall och tar oftast från 5-10 behandlingar beroende på tatueringens ålder, storlek, bläcktyp, färg och placering.

För majoriteten så kommer huden att se ut som den gjorde innan tatueringen fanns där.

Borttagning med laser är bäst för den som inte vill att den gamla tatueringen ska finnas kvar eller vara en del av en ny. Ett exempel på detta kan vara motiv där ett ex namn finns med eller motiv som påminner en om en period i livet. Tatueringen kan då påminna om detta och av den anledningen önskas den helt tas bort. En cover up i dessa fall skulle kanske fortfarande påminna om personen eller perioden och därför inte vara det bästa alternativet.

Värt att nämna är att vi i samarbete med War on Cancer utför gratis behandlingar på tatueringar som gjorts inför strålbehandlingar. Läs mer om vårt samarbete med War on Cancer här.

Cover up tatuering 

En cover up tatuering utgår alltid från den gamla designen för att skapa en ny tatuering. Delar från den gamla tatueringen täcks eller fylls i för att passa det nya motivet. Färre laserbehandlingar kommer att krävas då tatueringen inte behöver försvinna helt innan en ny tatuering kan köras över.

Denna typ av lösning fungerar bra för personer som vill ha kvar sina tatueringar men som önskar ett nytt motiv och dölja den gamla. Till exempel en hemmatatuering som gjordes på en efterfest hos en bekant och där du nu några år senare önskar ett lite mer professionellt motiv.

Genom att kombinera laserbehandling för borttagning och en cover up så kan en tatuerare få ett bättre utgångsläge för att skapa en ny bättre tatuering över din gamla. Anledningen till varför laserbehandlingar fortfarande behöver göras innan en cover up tatuering kan du läsa mer om här.

Har du fått svar på dina frågor?